• Nyitva tartás

    H - P: 10:00 - 16:00
  • Üzlet és szerviz

    9200 Mosonmagyaróvár, Szekeres Richárd u. 15.
  • Telefon:
    +36 96 828 089

2019.06.25.

NVMe SATA SSD Mi a különbség?

  • Nem tudod, mit jelentenek a címben szereplő szavak? Itt az ideje, hogy megtudd! Olyan technológia érhető el manapság, amit pár éve még csak a szuperszámítógépek tudtak.
Awesome Image

Az SSD-ről köztudott, hogy nagyon gyors a hagyományos merevlemezhez képest. Egy átlagos SATA SSD k.b. 10-szer gyorsabb a HDD-nél. De ez még csak a kezdet. Az SSD-k is hatalmas fejlődésen estek át az utóbbi időben. Megjelent egy újfajta foglalat, amit M.2 néven kell keresni az alaplap leírásában. Az újfajta NVMe SSD-k ezen a foglalaton keresztül kapcsolódnak a számítógépünkhöz vagy laptopunkhoz. Erre azért volt szükség, mert a SATA csatlakozó már nem képes az új generációs SSD-k sebességét továbbítani. Az NVMe SSD-k a cikk megírásakor már 3500 MB/másodperc olvasási és 3200 MB/másodperc írási sebességre képesek. Ez a sebesség pűr éve még csak a szuperszámítógépek kiváltsága volt, most pedig már egy hétköznapi számítógép is tudja.

Számítógép vagy laptop vásárlása előtt érdemes megnézni, hogy a kiszemelt készülék rendelkezik-e M.2 foglalattal, illetve az milyen sebességre képes. Mert nem mindegyik M.2 foglalat tudja kezelni ezt a megnövelt sebességet. Ugyanez igaz az SSD-re is. Nem mindegyik NVMe SSD képes 3,5GB/másodperces olvasási sebességre. A megfelelő utánajárással egy nagyon gyors időtálló számítógépünk/laptopunk lehet.

Choose Your Color
You can easily change and switch the colors.